Bewustzijn

Dorp met hobbithuizen

Dorp met hobbithuizen op Zweeds eiland

hobbithouse

www.SimonDale.net

De 35-jarige Britse architect Simon Dale wist wereldwijd de aandacht te trekken door in Wales een eigen hobbithuis te bouwen. Dit huis maakt deel uit van een speciaal ecodorp, dat gericht is op duurzaam leven, in harmonie met de natuur. Zijn initiatief kon in verschillende landen op navolging rekenen, onder meer in Nederland. Inmiddels is Dale uitgenodigd om een heel dorp op het Zweedse eiland Muskö, in de buurt van Stockholm, te ontwerpen. Als de gemeente ook toestemming geeft voor de bouw, zal het eerste huis halverwege 2014 klaar zijn, de rest van het dorp volgt in de jaren daarna.

Moderne hobbithuizen
De hobbithuizen zijn geïnspireerd op de boeken van J. R. R. Tolkien. In deze boeken wordt gesproken over gaten in de grond, waarin hobbits op een duurzame manier leven. De hobbithuizen van Dale hebben veel overeenkomsten met deze huizen; er zullen ook voornamelijk natuurlijke materialen voor gebruikt worden en de ramen, deuren en muren zullen allemaal zachte, ronde vormen hebben. Wel worden ze een stukje moderner dan de huizen van Tolkien’s hobbits: de huisjes kunnen op verschillende manieren verwarmd worden en er kan in gekookt worden. Bovendien zullen ze voorzien worden van plafonds die wel tot 3,5 meter hoog kunnen zijn.

Niet alleen voor fans
De hobbithuizen die Dale gaat ontwerpen zijn niet speciaal bedoeld voor fans van de verhalen van Tolkien. Ze worden gebouwd voor stedelingen die tijdens weekends of vakanties tot rust willen komen in de natuur én voor mensen die duurzaam leven belangrijk vinden. De huizen ademen een duurzame levensstijl; er wordt gewerkt met natuurlijke bouwmaterialen als hout, zand, steen, klein en gras en de verwarming is energie-efficiënt, door middel van zonne-energie en houtkachels. Een belangrijk verschil met veel andere ecologische projecten is dat Dale zich niet richt op het maximaliseren van de efficiëntie van het verbruik van grondstoffen, maar het minimaliseren van het gebruik ervan. Duurzaamheid heeft volgens hem niet te maken met moderne gadgets, maar met eenvoudiger leven.

Ideale locatie
Het eiland Muskö is volgens Dale de ideale locatie voor dit project. Het heeft een prachtig natuurlijk bos, maar beschikt als voormalige marinebasis ook over een goede infrastructuur. Bovendien wordt hier al een milieuvriendelijke gemeenschap gevestigd, Drömgården, of The Dream Farm. De hobbithuizen worden gebouwd als uitbreiding op de 350 woningen die al gepland zijn in Drömgården.

Bron: The Local
http://www.hetkanwel.net/2013/10/28/dorp-met-hobbithuizen-op-zweeds-eiland/

Share
Comments Off on Dorp met hobbithuizen