Bewustzijn

Aantal bootvluchtelingen Italië enorm toegenomen

Aantal bootvluchtelingen Italië enorm toegenomen

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 26.310 bootvluchtelingen aangekomen in Italië en daar geregistreerd. Dat is een stijging van 823 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

vluchtelingen Italie

Dit blijkt uit cijfers die het Europese grensbewakingsbureau Frontex woensdag heeft gepubliceerd.

De meeste migranten, 25.650, kwamen aan in de regio Sicilië, de overigen in de zuidelijke regio’s Apulië en Calabrië, aldus Italiaanse media.

Aan de buitengrenzen van de EU zijn van januari tot april in totaal 42.000 vluchtelingen aangetroffen. Dat is drie keer meer dan in dezelfde periode in 2013. Betere controles hebben mede geleid tot de hogere aantallen.

Frontex voorspelt dat in de komende zomer zeer veel vluchtelingen naar Europa proberen te komen. Redenen daarvoor zijn het betere weer, de burgeroorlog in Syrië en de slechte situatie in veel Afrikaanse landen.

Marine

Woensdag heeft de Italiaanse marine weer 295 bootvluchtelingen gered die de Middellandse Zee van Afrika naar Sicilië wilden oversteken, zo meldt de krant la Repubblica.

Ondertussen zijn zeventien doden en 206 overlevenden aan land gebracht van het schip dat maandag op weg van Libië naar Italië is gezonken. Onder de doden zijn twaalf vrouwen en twee kinderen.

Over het totale dodental onder de bootvluchtelingen bestaat nog onduidelijkheid. De Afrikaanse migranten repten maandag over zo’n vierhonderd opvarenden.

Bodem

Tientallen lijken zouden nog op de bodem van de Middellandse Zee kunnen liggen; het aantal is moeilijk te schatten, aldus de marine. De boot zonk snel. De migranten hadden het geluk dat koopvaardijschepen in de buurt waren die meteen konden helpen.

De Italiaanse politie heeft twee arrestaties verricht. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld op gezag van het Openbaar Ministerie in het Siciliaanse Catania. Het gaat om twee vermoedelijke mensensmokkelaars die de rampboot zouden hebben bestuurd. Zij worden beschuldigd van meervoudige doodslag, schipbreuk en het bevorderen van illegale immigratie.

Door: ANP/NU.nl

Share
Comments Off on Aantal bootvluchtelingen Italië enorm toegenomen