Bewustzijn

De ‘iceman’ wetenschappelijk bewezen

Radboud UMC bewijst menselijke invloed op autonoom zenuwstelsel én immuunsysteem

wim-hof blog

(Een Vandaag) Onderzoekers van het Radboudumc hebben wetenschappelijk bewijs gevonden dat mensen in staat zijn bewust hun autonome zenuwstelsel en daarmee hun immuunsysteem te beïnvloeden. Iets waarvan altijd werd gedacht dat dat niet kon. Vandaag hebben de wetenschappers hun bevindingen gepubliceerd in het toonaangevende wetenschapsblad PNAS.

Op Van circusact tot wetenschappelijke doorbraak wordt het met behulp van online storytelling het hele verhaal op spectaculaire wijze verteld.

Volgens de wetenschappelijke literatuur was het onmogelijk, maar onderzoekers van het Radboudumc hebben nu aangetoond dat het mogelijk is om het autonome zenuwstelsel én immuunsysteem vrijwillig te beïnvloeden.

In 2011 bekeken dezelfde onderzoekers de reactie van Iceman Wim Hof’s lichaam op een endotoxine-injectie, terwijl hij de door hem zelf ontwikkelde technieken uitoefende. Hij bleek de helft minder ontstekingseiwitten te produceren dan gezonde vrijwilligers die zijn methode niet beheersen. Bovendien vertoonde hij vrijwel geen griepverschijnselen. Het leek erop dat hij zijn immuunrespons via het autonome zenuwstelsel kon onderdrukken. Maar één bevinding bij één persoon levert nog geen wetenschappelijk bewijs, dus besloten de wetenschappers vervolgonderzoek te doen. Daarom werd in 2013 onderzoek gedaan op een groep jonge gezonde mannelijke vrijwilligers: zij blijken nu inderdaad in staat het autonome zenuwstelsel én immuunsysteem te beïnvloeden.

 

Bron:
http://www.earth-matters.nl/5/9409/gezondheid/radboud-umc-bewijst-menselijke-invloed-op-autonoom-zenuwstelsel-en-immuunsysteem.html
Afbeelding:
Is the Iceman a Real Life Superhero?

Share
Comments Off on De ‘iceman’ wetenschappelijk bewezen